Neumann János Egyetem
Könyvtár és Információs Központ
Book review

Sajtvilág: juh- és kecskesajtok

Terék István

Sajtfogyasztók, sajtkészítők, vagy történelmi, néprajzi emlékek iránt érdeklődők egyaránt kedvüket lelik ebben a könyvben. Megismerhetik belőle a világ kecske-, és juhsajtjait, a sajtkészítés módjait, fortélyait, olyannyira hogy akár a juh- és kecsketartók kedvet is kaphatnak előállításukhoz, sőt némi fantáziával akár újat is alkothatnak. A széles fogyasztóközönség pedig országonként élvezheti a sajtok történetét, s ha ezután az asztalunkra kerül egy-egy kecske-, vagy juhsajt, annak íze, illata, aromája, színe felidézi bennünk a régi kolostorok, parasztudvarok, hegyi legelők máig féltett titkait. Gondolatban vendégek lehetnek az angliai északi postakocsi megállóhelyén, ahol a közeli kastély házvezetőnője először készített stilton sajtot, s mivel a kastélyban el nem fogyasztott sajtot a vendéglősnek adta, találmánya örökre fennmaradt. Érdekes, izgalmas barangolást kívánunk a sajtok világában.

 

A könyv kikölcsönözhető a Könyvtár és Információs Központ Kertészeti Szakkönyvtárából.

Sajtfogyasztók, sajtkészítők, vagy történelmi, néprajzi emlékek iránt érdeklődők egyaránt kedvüket lelik ebben a könyvben. Megismerhetik belőle a világ kecske-, és juhsajtjait, a sajtkészítés módjait, fortélyait, olyannyira hogy akár a juh- és kecsketartók kedvet is kaphatnak előállításukhoz, sőt némi fantáziával akár újat is alkothatnak. A széles fogyasztóközönség pedig országonként élvezheti a sajtok történetét, s ha ezután az asztalunkra kerül egy-egy kecske-, vagy juhsajt, annak íze, illata, aromája, színe felidézi bennünk a régi kolostorok, parasztudvarok, hegyi legelők máig féltett titkait. Gondolatban vendégek lehetnek az angliai északi postakocsi megállóhelyén, ahol a közeli kastély házvezetőnője először készített stilton sajtot, s mivel a kastélyban el nem fogyasztott sajtot a vendéglősnek adta, találmánya örökre fennmaradt. Érdekes, izgalmas barangolást kívánunk a sajtok világában.

 

A könyv kikölcsönözhető a Könyvtár és Információs Központ Kertészeti Szakkönyvtárából.